15 Şubat 2009 Pazar

Galileo Galilei ( B. Brecht )

Merhabalar; Bienalin konusu açıklandığından beri istanbul da bir Brecht söyleşi ve tartışmaları aldı başını gidiyor. bu söyleşilerden bir kısmımı bloğa daha önceden koymuştum.
Bu ayın başında Nazım Hikmet Kültür Merkezi Brecht in senaryosunu yazdığı 2 film ( 3 Kuruşluk opera , Galileo Galilei) , 2 de yönetmenlik denemesi ( Berber dükkanı , Kuhle Wampe ya da dünyanın sahibi kim? ) filmlerini gösteriyor. 2 iki tanesi bitti ( 3 kuruşluk opera ve Galileo Galilei ) 2'nci filme gitme şansı buldum.
Galileo Galilei tam bir tiyatro oyunu havasında kayda alınmış bir film. 1975 yapımı,
senaryosu : Brecht , yönetmeni: Joseph Losey. Film Galileo nun teleskopu bulmasıyla ; Güneşin dünya etrafında değilde , dünyanın güneşin etrafında döndüğünü kanıtlar. Bu buluşarı olayların başlangıcıdır. İncilde yazan dünya merkezciliği ve oluşan buluşlar Kiliseyi ve papayı korkutmaya ve gözleriyle gördükleri gerçekleri inkar etmeye sebep olur. Burada yüksek mevkilerdeki insanların halkı nasıl kandırdıkları gözükmektedir. bu buluşun killise tarafından halka açıklanması dünyayı bir merkez gibi gören ve cennetmişcesine yaşayan köyünde ekinin eken ve toplayan , hayvancılık yapan insanların görevlerinden vazgeçekleri ve vurdum duymazlığın baş göstereceği , üst tabakadakilerde kendilerince üstün saydıkları mevkilerini kaybedeceklerinden korkmaktadırlar. gerçekleri görmek yerine Galileoyu bulduğu keşifleri inkara zorlarlar.
Geri kalanını siz izleyin.Film tam bir söz mücadelesi. Görseliğe önem vermeden 2 saat 15 dk nasıl film izletilir tam dersini verir nitelikte...
Diğer İki filme gitmeyi düşünürseniz ;
http://www.nazimhikmetkulturmerkezi.org/ dan aylık programlar bülümünde bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: