7 Ekim 2008 Salı

KÜRESEL ISINMAMI DAHA TEHLİKELİ YOKSA ÖZELLEŞTİRME Mİ?



AKP hükümetinin başa gelmesiyle ve kazandığı parayla her şeyi satın alabileceğini zanneden Arap sermayesinin baş başa verip popiletisini tavan yapmasını sağladığı “ özelleştirme “ kelimesiyle , artan sıcaklar , sera gazları ve insan denen mahlukatın saldığı gazların baş başa verip popiler ettiği küresel ısınma kelimesi ; Hamzali köyü sakinleriyle yaptığım sohbetler sonrasında kafamda karşı karşıya geldiler. Birbirleriyle anlam bakımından hiçbir alakası olmayan bu iki kelimeler grubunun Ankara’nın güney ucundaki bir köyünde kırmızı ışıkta yan yana duran iki araba olacağı aklımın ucundan bile geçmezdi ama oldu !...



(Hamzalı köyünün birçok sakinin göçüne şahit olmuş nakliyatçı )

Ben bir vatandaş olarak karşıdan karşıya geçerken bu iki arabayı süzdüm. Tüm dünyanın yanlışları sonucunda var ettiği küresel ısınmayı nasıl olurda AKP hükümetinin yücelttiği özelleştirme geçebilirdi? Sanki özelleştirme spor bir araba ( 100 km.ye 3.7 sn çıkıyor) , küresel ısınma da sıradan bir binek otomobili ( 100 km.ye 10.2 sn çıkıyor ).

Şimdi bu anlattıklarımdan hiçbir anlam çıkaramamış olabilirsiniz. Ben anlatayım;

Tuz gölü bilindiği devletin olan Tekel Genel Müdürlüğü tarafından işletiliyordu ! Ta ki özelleştirmesi Resmi Gazetede yayınlandığı 29.08.2005 tarihine kadar. Tuz Gölünde Tekel Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Kaldırım, Kayacık ve Yavşan Tuzlaları T. C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresinin kararı ile; Koyuncu Kaldırım Tuz İşletmesi, Mutlucan Tuz Maden İnşaat Turizm Petrol Nakliye ve Sanayi Ticaret A.Ş. ve Cihanbeyli Madencilik Tuz Nakliyat ve Taşımacılık A.Ş. olarak özelleştirilmiştir. Age Of Empires oynayan arkadaşlar bilirler savaş stratejisi kurmak için oyunda kaynakları çabuk tüketiriz bilinçsizce işte benimde aklıma takılan nokta burada başlıyor. Neden?

1. Tuz gölünde tuz çıkarma işlemi buharlaştırma ile yapılıyor. Havzalara toplanan su buharlaştırılıyor ve geriye tuz kalıyor. Aklıma takılan nokta özelleştirmeyle devletten 27 yıllığına kiraladıkları tuz gölünü çabucak buharlaştırıp yıllık ortalamanın çok üzerinde tuz elde edip ceplerini doldurmak mı? Bu işletmeler tuz gölünün ekolojik yıpranma ve kurumaya neden oluyorlar mı diye denetleniyor mu?




( Tuz gölünün kuruması gözler önünde...)



(Tuz Gölünde bir çok nedeni bilinmeyen FLAMİNGO ölüsüne rastlanmıştır...)


2. Hamzalı köyü yakın bir zamana kadar 300 haneli bir köy idi. Bu köyde yaşayan insanların geçim kaynağı Tuz gölüydü. 300 hanenin tamamı , 1000 kişinin çalıştığı Tekel Genel Müdürlüğünün tuz işletmesinin belli bir kısmı idi. Tuz gölünün özelleştirilmesi sonrası ihaleyi kapan taşaron firmalar yüksek kar elde etmek için çalışan sayısını 150’ye kadar düşürmüşlerdir. Hamzalı köyü de diğer köyler gibi bundan nasibini almış ve köyde geçim kaynağı kalmadığından köy halkı zorunlu göç durumunda kalmışlardır. Ben gittiğimde son kalan birkaç haneden biri daha eksiliyordu.




( Tuz gölünden hamzalı köyüne dönüş )



( Bir çok gördüğümüz terk edilmiş evlerden sadece biri )

3. Tuz gölünün özelleştirilmesiyle tuz sektörü ihaleyi kapan taşaron firmalar tarafından tekelştirilmiştir. Bir çoğumuz bilmiyordur bende yaptığım araştırmalar sonucunda yeni öğrendim. Tekele ait göl tuzlalarının özelleştirilmesinden sonra hiç beklenmedik gelişmeler oldu. Göl tuzlalarının özelleştirilmesiyle birlikte tuzda tekelci bir yapı oluşmaya başladı ve fiyatlar anormal bir şekilde artış gösterdi. Şubatta yapılan özelleştirme öncesinde göl tuzunun ton fiyatı 27 YTL idi. 1 Marttan bugüne kadar tuza yüzde 53 oranında zam yapıldı. Dünya piyasalarında 8-10 dolar olan ham tuzun tonu Türkiye'de 25 doları geçti. Yapılan bu zamlar ve şu andaki yüksek fiyatlar, tuz firmalarını olumsuz etkiledi.

Şimdi soruyorum sizlere; KÜRESEL ISINMAMI daha tehlikeli yoksa ÖZELLEŞTİRME Mİ?


Hiç yorum yok: